lauantai 6. helmikuuta 2016

Iglukakku

Iglukakku

Synttäreille tilattiin iglukakku, jossa seikkailevat pingviinit ja karhu. Täytteenä vaaleassa kakkupohjassa valkosuklaa- ja mansikka-punaherukkamousse. Kakun pinta Satin Icea. Koristeet sokerimassaa.

Tällä hetkellä talvisten kakkujen aiheista esim. Frozen on kovin kysytty. Huomioittehan, että nämä ns. kopioaiheet, joihin Frozenkin kuuluu ovat tekijänoikeuden/tavaramerkin suojaamia, joten tilauksesta en niitä voi valitettavasti tehdä. Onneksi kuitenkin löytyy paljon ihania talvisia kakkujen aiheita, joiden tekeminen on sallittua. Alla muutama kuva viimeaikaisista talvisista kakuista.
13 kommenttia:

 1. Ihana idea tuo iglu! Myös junakakku hauska. Taitava olet :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Henna! Junakakku muuntautuu vuodenaikojen mukaan moneksi. Ei-kopioaiheet ovat siitä kivoja, kun saa käyttää omaa luovuuttaan ja mielikuvitustaan ja tehdä kakusta tilaajan näköisen :)

  VastaaPoista
 3. Ihania kakkuja ja niin kauniita! Osaatko sanoa pystyykö kakun koristeet tehdä sokerimassasta jo muutamaa päivää etukäteen, toisin sanoen miten hyvin ne säilyy?

  -Viuh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koristeet kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin, 1-2 viikkoa ennen kakun päälle laittoa. Niiden täytyy olla kuivia, jotta pysyvät muodossaan. Kesällä kuivumisaika voi olla hyvinkin pitkä, kun taas talvella koristeet kuivuvat hyvinkin nopeaan.

   Poista
 4. Enpä ole ennen ajatellut, että kakkujen päälle ei voisi tehdä esim. Disneyn figuureja muistuttavia hahmoja. Usein kun ne tosiaan vain muistuttavat niitä, eivätkä ole kopioita. Mutta totta on, että nämä nimekkäät yhtiöt pitävät kiinni oikeuksistaan.

  Onneksi jokainen saa kuitenkin omille lapsilleen valmistaa vaikka Salama- tai Frozen-kakun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tuo tunnettujen brändien hahmojen kopioiminen on laitonta. Samoin logojen. Jos omistaa aiheeseen lisenssin, niin antaa mennä vaan. Tai jos on kysynyt luvan ja saanut myönteisen vastauksen. Vaikka hahmot eivät jokaista yksityiskohtaa myöten muistuttaisi alkuperäistä, niin kyllä ne usein silti tunnistetaan siksi joksi ne on tarkoitettu.

   Omille lapsille saa valmistaa näitä kopioaiheita, muttei tilauksesta.

   Itsekään en tätä asiaa aikoinani tiennyt. Selvittelin kuitenkin aihetta aina lakimiestä myöten ja vastaus oli edellä kuvattu. Tästä on ollut paljon puhetta viime aikoina ja yllättävän moni asian tiedostaa, muttei välitä. Olisi reilua, jos kaikki noudattaisivat samaa sääntöä.

   Omasta mielestäni ne kauneimmat kakkujen aiheet ovat juurikin nuo ns. vapaat aiheet, joissa tekijä on käyttänyt omaa mielikuvistustaan ja luonut jotain uutta <3

   Poista
  2. Kyllä, juuri näin.

   Tämä on asia, mistä on hyvä puhua. Ettei tule kenellekään yllätyksenä, että saattaa joutua korvauksia maksamaan, jos itse on saanut tuloja muiden tuotteita hyödyntäen. Yllätys se ei sinänsä kenellekään liene, mutta kaikkea ei tule aina ajatelleeksi.
   Ja mahdolliset korvausvaatimukset voivat olla hyvinkin suuria!

   Omat lapseni monesti toivovat kakkua tuntemistaan hahmoista. Kenties te tilauskakkujen tekijät olette kohdanneet saman asian?
   Ainakin yksi laillinen tapa on tehdä myyntiin kakkua lasten suosikkihahmoilla; käyttää valmiita kuvia, tai hahmoja, joista on lisenssimaksut maksettu. (Näin itse tulkitsen asian. Korjatkaa, jos olen väärässä.)
   Tämä on ymmärrettävästi monesti tylsä vaihtoehto.

   Jokaisen oma luovuus on sitä parasta antia, niinkuin sanoit! Ja sitä on sinunkin blogissasi mukava nähdä!

   Poista
  3. Varmasti on myös niin, että monikaan ei asiaa sen kummemmin ajattele, vaan antaa mennä vaan.

   Olen tehnyt omille lapsilleni näistä aiheista kakkuja, mutta tänä päivänä saan heidän pään kääntymään näihin vapaisiin aiheisiin aika helposti :) Aiheet ovat useimmiten vaan niin paljon kauniimpia kuin nämä kopiot.

   Täältä linkistä löytyy aika kattavasti tietoa tekijänoikeuksista kakkubisneksessä http://cakeart.com/content/48/License-and-Credits-Customer-Service/.

   Itse en tee tilauskakkuja kakkukuvistakaan.

   Sinullakin on upeita itsesuunniteltuja kakkujen aiheita!

   Poista
  4. Kiitos Marsispossu!

   Täytyy kurkata jo ihan yleissivistyksenkin takia. :)

   Poista
 5. Vihdoinkin tästä kopioimisesta puhutaan ääneen. Harva ymmärtää kuinka vakavasta asiasta on kyse!!

  VastaaPoista