sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Puolukka-kinuskikakku


Puolukoita ja kinuskia. Lyömätön yhdistelmä. Tällä kakulla herkuttelimme eräänä sunnuntaina. Kakun pohjaan antaa makua mantelijauhe. Täytteenä puolukka-kinuskimoussea ja päällä kinuskikuorrute sekä paahdettuja mantelilastuja ja puolukoita.

Pohja:
4 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl mantelijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja

Täyte:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

2 dl kermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sokeria
2 liivatetta + tilkka vettä
2-3 dl jäisiä puolukoita 

Kuorrute:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vaahtoon kevyesti käännellen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 160 asteessa 30-40 minuuttia. 

Täyte:

Sekoita täytettä varten kattilassa kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna sekoittaen kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä 1-2 minuuttia. Jäähdytä kylmäksi. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi.

Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Lisää sokeri. Vatkaa joukkoon kuumaan vesitilkkaan liuotetut liivatelehdet. Yhdistä kinuskikastike, vaahdotettu kerma ja tuorejuusto-liivateseos. Lisää lopuksi jäiset puolukat.

Kakun kokoaminen: 

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Nosta kakkupohja tarjoiluvadille. Laita irtopohjavuoan reunat kakkupohjan ympärille sekä vuoraa reunat leivinpaperilla. Kostuta pohjaa hiukan vaniljamaidolla ja kaada päälle puolukka-kinuskitäyte. Nosta toinen kakkulevy paikoilleen. Kostuta vaniljamaidolla. Anna hyytyä yön yli jääkaapissa tai vähintään neljä tuntia. 


Kuorrute:
Kuumenna kerma ja fariinisokeri kattilassa, kunnes seos kiehahtaa. Jatka keittelyä n. 15-20 minuuttia. Kaada valmis kinuski heti kakun päälle. Koristele paahdetuilla mantelilastuilla ja puolukoilla.



7 kommenttia:

  1. Itsekkin tässä juuri tein kinuskipuolukkakakun, mutta epäilen että itselläni tuo täyte ei oikein onnistunut,joten kysytäänpä tässä että kun vaahdotit kinuskikerman niin kuinka muhkea vaahto siitä tulikaan? ihan samanlainen kuin kermavaahdosta? meneenkö vatkaamisessa kauan? itsellä se jäi vähän löysähköksi, eikä tullut samanlaista kuin kermavaahdosta.

    VastaaPoista
  2. Tein itse niin, että valmistin ensiksi kinuskikastikkeen, jonka jäähdytin jääkaapissa muutaman tunnin ennen vatkaamista. Kinuskikastikkeesta tuli vaalea "vaahto", ei kylläkään samanlaista kuin esim.kermasta. Vatkasin n. 5 minsaa. En tiedä, olisiko pitänyt kauemmin. Tämän kinuskivaahdon yhdistin lopuksi tuorejuuston ja kermavaahdon sekä puolukoiden kanssa sekoittaen. Lopputulos oli moussemainen täyte. Täyte kostutti itsessään hyytyessään alimman kakkupohjan niin hyvin, että kostutusta pohja ei olisi juuri kaivannut. Seuraavan kerran kokeilen ilman kakkupohjan kostuttamista. Mutta hyvää oli silti :).

    VastaaPoista
  3. Kinuski on ihanaa. Keitin sitä pelkästään kattilallisen tässä, kun oli kauhea makeanhimo. Ikuisuuksia sitten tehnyt kinuskikakkua, jossa oli ohut kerros aprikoosimarmeladia välissä. Sekään ei muuten vaatinut kostutusta. Ja oli hyvää :).

    VastaaPoista
  4. Kattilallisella kinuskia lähtisi kyllä makeanhimo jos toinenkin :) Aprikoosimarmeladi toimisi myös loistavasti kinuskin kanssa.

    Maria, Keitin tuohon syyskakkuun kinuskimoussea varten kerman ja fariinisokerin jo edellisenä iltana ja vatkasin aamulla. Vaahto, todella jämäkkä valmistui hetkessä. Eli se vaatii, että on todella kylmää, niin vaahtoutuu hyvin.

    VastaaPoista
  5. Moikka! Aattelin kokeilla tätä kakkua, näyttää niin hyvältä! Minkä kokoiseen kakkuvuokaan tämä on mitoitettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein muistaakseni kakun 20cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Leipomisen iloa! :)

      Poista